Knowledge about food safety of caregivers and related factors at the 108 Military Central Hospital

  • Phu Nguyen Dinh Military Central Hospital 108
  • Loan Nguyen Thi Military Central Hospital 108
  • Hai Phan Thanh Military Central Hospital 108
  • Hao Dao Thi Military Central Hospital 108
  • Nguyet Tran Thi Phuc Hanoi Medical University

Main Article Content

Keywords

Food safety, food poisoning, caregivers

Abstract

Objective: To describe the food safety knowledge of the caregivers and the related factors at the 108 Military Central Hospital. Subject and method: A descriptive and cross-sectional study from February 2017 to April 2017. Conducted random interviews with 210 caregivers for patients in 10 departments on food safety and hygiene knowledge, and a number of related factors such as labeling practices, food washing times, how to wash food, wash hands and with food poisoning. Result: 75.7% subjects had enough standard of food safety knowledge and 24.3% of substandard subjects. Some related factors to knowledge of food safety and practices of food safety were determined in the study: Practices watching pre-packed food labels (OR = 8.1, 95% CI: 2.98 - 21.9, p<0.05); number of times washing food (OR = 5.1, 95% CI: 2.1 - 12.7, p<0.05); washing food technique (OR = 7.4, 95%CI: 3.4 - 16.1, p<0.05). Conclusion: 75.7% of caregivers had proper knowledge about food hygiene and safety, factors related to the level of knowledge of food safety and hygiene: Practice of watching pre-packaged labels, the number of times to wash food, how to wash food.


 

Article Details

References

1. Nguyễn Công Khẩn (2009) Đảm bảo an toàn vệ sinh thực phẩm ở việt Nam - các thách thức và triển vọng. Kỷ yếu Hội nghị Khoa học An toàn vệ sinh thực phẩm lần thứ 5, Hà Nội.
2. Hoàng Cao Sạ, Nguyễn Văn Chuyên (2011) Đánh giá hiệu quả mô hình giám sát an toàn thực phẩm dựa vào mạng lưới y tế dự phòng, chính quyền địa phương và y tế cơ sở. Tạp chí Y học thực hành, số 3(755), tr. 60-64.
3. Hà Huy Khôi (1997) Dịch tễ học dinh dưỡng. Nhà Xuất bản Y học, tr. 32-47.
4. Nguyễn Thị Xuân (2013) Thực trạng kiến thức, thực hành VSATTP của người nhà chăm sóc bệnh nhân và các yếu tố liên quan tại Bệnh viện Bạch Mai năm 2013. Luận văn tốt nghiệp Cử nhân Y khoa, Trường Đại học Y hà Nội.
5. Bộ Y tế (2014) Bộ câu hỏi đánh giá kiến thức an toàn thực phẩm cho chủ cơ sở và người trực tiếp sản xuất thực phẩm, kinh doanh thực phẩm bao gói sẵn. Nhà Xuất bản Y học, tr. 146-148.
6. Cao Thị Hoa và cộng sự (2011) Kiến thức, thực hành về vệ sinh an toàn thực phẩm của người nội trợ chính trong gia đình ở phường Thanh Lương, quận Hai Bà Trưng - Hà Nội. Tạp chí Y học thực hành, số 7(773), tr. 86-88.
7. Nguyễn Thanh Phong, Trần Thị Thu Liễu, Hoàng Hải và cộng sự (2016) Đánh giá kiến thức về an toàn thực phẩm của người tiêu dùng thực phẩm tại Lào Cai và Đồng Tháp năm 2015. Tạp chí Y học Dự phòng, số 4(177), tr. 132-134.
8. Trịnh Phương Lâm (2005) Thực trạng kiến thức - thái độ - thực hành về vệ sinh an toàn thực phẩm của người nội trợ chính trong gia đình và một số yếu tố liên quan tại huyện Ba Vì, tỉnh Hà Tây. Khoá luận tốt nghiệp Bác sỹ Y khoa, Trường Đại học Y Hà Nội.