The nutritional status of cancer patients in the 108 Military Central Hospital in 2018

  • Ha Tran Thi 108 Millitary Central Hospital
  • Phu Nguyen Dinh 108 Millitary Central Hospital
  • Nhien Nguyen Thi 108 Millitary Central Hospital
  • Dung Nguyen Thi Hanh 108 Millitary Central Hospital
  • Ha Nguyen Thu 108 Millitary Central Hospital

Main Article Content

Keywords

Nutritional status, BBT, cancer patients

Abstract

Objective: Present study assessed the nutritional status of cancer patients at the 108 Military Central Hospital via Bach Mai-Boston Tool (BBT). Subject and method: A cross-sectional study of 170 patients who were in the first hospital registered with the cancer diagnosis at the 108 Military Central Hospital from April 2018 to June 2018. Result: The prevalence of undernutrition was assessed by BBT: 46.5% moderate malnutrition, and 9.4% severe malnutrition. The prevalence of chronic energy deficiency (BMI < 18.5) was 41.8%. The albumin deficiency proportion was 22.4%. The prevalence of anemia was 52.9%. Conclusion: The prevalence of malnutrition in cancer patients was 55.9%. The BBT should be recommended to evaluate the initial nutritional status of patients in the hospital.


 

Article Details

References

1. Dương Thị Phượng, Lê Thị Hương, Nguyễn Thùy Linh, Dương Thị Yến (2017) Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016. Tạp chí Nghiên cứu Khoa học 160(1), tr. 163-169.
2. Bộ Y tế (2015) Hướng dẫn điều trị Dinh dưỡng lâm sàng. Nhà Xuất bản Y học.
3. Phùng Trọng Nghị và Vũ Thị Trang (2015) Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Trung tâm ung bướu và Y học hạt nhân, Bệnh viện Quân y 103. Báo cáo Hội nghị khoa học chào mừng 65 năm truyền thống Bệnh viện Quân y 103.
4. Phạm Thị Thu Hương và các cộng sự (2013) Thực trạng dinh dưỡng, kiến thức và thực hành dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đại trực tràng điều trị hóa chất tại Trung tâm Y học hạt nhân và ung bướu Bệnh viện Bạch Mai. Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm 9(4).
5. Trịnh Hồng Sơn, Nguyễn Bá Anh và Lê Minh Hương (2013) Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung thư dạ dày. Tạp chí Y học thực hành 884(10).
6. Đào Thị Thu Hoài (2015) Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn của bệnh nhân ung thư tại Trung tâm Y học hạt nhân và Ung bướu Bệnh viện Bạch Mai. Luận văn Thạc sỹ dinh dưỡng, Trường Đại học Y Hà Nội.
7. Nguyễn Thị Thanh Nhàn (2012) Khảo sát tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Khoa Ung bướu - Bệnh viện Nhân dân 115. Dinh dưỡng và thực phẩm 11(3), tr. 47-49.
8. Fearon K, Strasser F, Anker SD et al (2011) Definition and classification of cancer cachexia: An international consensus. Lancet Oncol 12(5): 489-495.
9. Manders AJ (2015) Comparison of a novel brief nutrition screening tool and the nutrition subjective global assessment at Bach Mai Hospital (BMH), Hanoi, Vietnam. Published online: 1/2015https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fasebj.29.1_supplement.579.20.
10. Torre LA, Bray F, Siegel RL et al (2015) Global cancer statistics, 2012. CA Cancer J Clin 65(2): 87-108.