Evaluating nutritional status in patients diagnosed with ear, nose and throat cancer being treated at 108 Military Central Hospital

  • Uong Duc Vinh 108 Military Central Hospital

Main Article Content

Keywords

ENT cancer, malnutrition, PG-SGA, BMI

Abstract

Objective: To evaluate nutritional status in patients diagnosed with ear, nose and throat cancer being treated at 108 Military Central Hospital. Subject and method: A cross-sectional study was conducted on 120 patients at the Department of Otolaryngology and Outpatients at the Department of Radiation Therapy - Radiosurgery of 108 Military Central Hospital  from January 2022 to June 2022, who diagnosed with ENT cancer. The  BMI formula and the PG-SGA assessment toolkit were used. Result: 25% of patients were at PG-SGA level B (moderate malnutrition); 35.8% of patients were at PG-SGA level C (severe malnutrition). 30/120 stage III, IV cancer patients had PG-SGA level C (25.0%). Conclusion: This study showed that ENT cancer patients had a high risk of malnutrition. Therefore, nutritional support is especially important, medical staff need to screen and advise on appropriate nutrition for patients and must regularly check and evaluate nutritional status to avoid the risk of malnutrition affect the outcome of treatment.

Article Details

References

1. Sung H, Ferlay J, Siegel RL et tal (2021) Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA Cancer J Clin 71(3): 209-249.
2. Aupérin A (2020) Epidemiology of head and neck cancers: An update. Current Opinion in Oncology, 32(3): 178-186.
3. Nguyễn Thị Hương Quỳnh, Trần Văn Long, Nguyễn Đăng Trường (2018) Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư điều trị bằng hóa chất tại Bệnh viện Quân y 103. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng 1(3), tr. 42-47.
4. Đánh giá giai đoạn của ung thư đầu cổ (2022) Cẩm nang MSD - Phiên bản dành cho chuyên gia, 5. PG-SGA©. (2014) Pt-Global, , accessed: 04/07/2022.
6. Ung thư thực quản - Rối loạn tiêu hóa. Cẩm nang MSD - Phiên bản dành cho chuyên gia, 7. Mai Xuân Khẩn (2020) Thực trạng và cập nhật ung thư tại Việt Nam. Bệnh viện Quân Y 103, , accessed: 21/11/2022.
8. Phạm Khánh Huyền, Nguyễn Thị Lý, Đinh Thị Thu Huyền và cộng sự (2020) Thực trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư đầu mặt cổ tại Bệnh viện Ung bướu Nghệ An năm 2020. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng 3(3), tr. 28-32.
9. Dương Thị Phượng và cộng sự (2017) Quan điểm của Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư điều trị bằng hóa chất tại Bệnh viên Quân y 103. , accessed: 08/08/2022.
10. Trang NV, Nhị TT, Long NH (2021) Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan trên bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Thanh Nhàn và Bệnh viện Vinmec Times City. VMJ 505(2).