Nutrition status of patients before and after colorectal cancer surgery at 108 Military Central Hospital

  • Trần Thị Hà 108 Military Central Hospital
  • Triệu Triều Dương 108 Military Central Hospital
  • Vũ Ngọc Sơn 108 Military Central Hospital
  • Phạm Thị Huế 108 Military Central Hospital
  • Lê Đăng Trung 108 Military Central Hospital
  • Lê Thị Thuý Nga 108 Military Central Hospital
  • Nguyễn Thị Thảo 108 Military Central Hospital
  • Đỗ Hoài Nam 108 Military Central Hospital
  • Nguyễn Quốc Tuấn 108 Military Central Hospital
  • Vũ Khánh Linh 108 Military Central Hospital

Main Article Content

Keywords

Colorectal cancer, nutrition status

Abstract

Objective: To evaluate the nutritional status and related factors in patients before and after colorectal cancer surgery. Subject and method: A prospective study of 61 colorectal cancer patients treated by surgery at 108 Military Central Hospital from May to September 2022. Result: Mean age 63.2, male patients 65.6%. There were 29.5% malnutrition according to BMI before surgery, increasing to 36.1% after surgery. Assessed by SGA, 26.2% were moderately malnourished before surgery and 8.2% were severely malnourished, this rate after surgery was 41.0% and 9.8%, respectively. All cases of emergency surgery and stage IV cancer had post-operative malnutrition. There was no significant relationship between the rate of postoperative complications in the group with and without malnutrition (p>0.05). Conclusion: Nutritional deficiencies accounted for a relatively high rate in patients after colorectal cancer surgery. In-depth studies are needed to evaluate and plan nutritional interventions, contributing to improving treatment effectiveness.

Article Details

References

1. Rebecca LS, Kimberly DM, Ahmedin J (2019) Cancer statistics, 2019. CA Cancer J Clin 69(1): 7-34.
2. Luiza Regina LS, Antonio LF, Livia Cristina LS, (2014) Immediate preoperative nutritional status of patients with colorectal cancer: A warning. Arquivos de Gastroenterologia 51(4): 331-336.
3. Seija K, Liv A, Britta B (2009) Early assessment of nutritional status in patients scheduled for colorectal cancer surgery. Gastroenterol Nurs 32(4): 265-270.
4. Gupta D, Lis CG, Granick J et al (2006) Malnutrition was associated with poor quality of life in colorectal cancer: A retrospective analysis. J Clin Epidemiol 59(7): 704-709.
5. Trần Thị Hằng (2017) Tình trạng dinh dưỡng của BN ung thư đại trực tràng trước và sau PT 7 ngày tại Bệnh viện Bạch Mai năm 2016-2017. Khóa luận tốt nghiệp cử nhân Y khoa. Trường Đại học Y Hà Nội.
6. Ngô Thị Linh và cộng sự (2020) Tình trạng dinh dưỡng và biến chứng của BN ung thư đường tiêu hóa tại Bệnh viện Việt Đức. Tạp chí y học cộng đồng, số 4 (57), tr. 83-89
7. Nguyễn Thị Thanh (2017) Thực trạng dinh dưỡng trước và sau PT của BN ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Bạch Mai và Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016- 2017. Luận văn tốt nghiệp bác sĩ nội trú Trường Đại học Y Hà Nội.
8. Trịnh Hồng Sơn và cộng sự (2013) Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung thư dạ dày. Tạp chí Y học lâm sàng 10, tr. 3-7.