Nutrition status of patients before and after colorectal cancer surgery at 108 Military Central Hospital
Main Article Content
Keywords
Abstract
Objective: To evaluate the nutritional status and related factors in patients before and after colorectal cancer surgery. Subject and method: A prospective study of 61 colorectal cancer patients treated by surgery at 108 Military Central Hospital from May to September 2022. Result: Mean age 63.2, male patients 65.6%. There were 29.5% malnutrition according to BMI before surgery, increasing to 36.1% after surgery. Assessed by SGA, 26.2% were moderately malnourished before surgery and 8.2% were severely malnourished, this rate after surgery was 41.0% and 9.8%, respectively. All cases of emergency surgery and stage IV cancer had post-operative malnutrition. There was no significant relationship between the rate of postoperative complications in the group with and without malnutrition (p>0.05). Conclusion: Nutritional deficiencies accounted for a relatively high rate in patients after colorectal cancer surgery. In-depth studies are needed to evaluate and plan nutritional interventions, contributing to improving treatment effectiveness.
Article Details
References
2. Luiza Regina LS, Antonio LF, Livia Cristina LS, (2014) Immediate preoperative nutritional status of patients with colorectal cancer: A warning. Arquivos de Gastroenterologia 51(4): 331-336.
3. Seija K, Liv A, Britta B (2009) Early assessment of nutritional status in patients scheduled for colorectal cancer surgery. Gastroenterol Nurs 32(4): 265-270.
4. Gupta D, Lis CG, Granick J et al (2006) Malnutrition was associated with poor quality of life in colorectal cancer: A retrospective analysis. J Clin Epidemiol 59(7): 704-709.
5. Trần Thị Hằng (2017) Tình trạng dinh dưỡng của BN ung thư đại trực tràng trước và sau PT 7 ngày tại Bệnh viện Bạch Mai năm 2016-2017. Khóa luận tốt nghiệp cử nhân Y khoa. Trường Đại học Y Hà Nội.
6. Ngô Thị Linh và cộng sự (2020) Tình trạng dinh dưỡng và biến chứng của BN ung thư đường tiêu hóa tại Bệnh viện Việt Đức. Tạp chí y học cộng đồng, số 4 (57), tr. 83-89
7. Nguyễn Thị Thanh (2017) Thực trạng dinh dưỡng trước và sau PT của BN ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Bạch Mai và Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016- 2017. Luận văn tốt nghiệp bác sĩ nội trú Trường Đại học Y Hà Nội.
8. Trịnh Hồng Sơn và cộng sự (2013) Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung thư dạ dày. Tạp chí Y học lâm sàng 10, tr. 3-7.