Assessment of nutritional status of patients before and after gastric cancer surgery at 108 Military Central Hospital

  • Nguyễn Thị Hằng Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Nguyễn Anh Tuấn Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Vũ Ngọc Anh Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Đào Thị Hoa Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Đỗ Thị Thơ Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Đào Thị Băng Linh Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Nguyễn Thị Tươi Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Nguyễn Thị Bình Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Nguyễn Thị Hiền Bệnh viện Trung ương Quân đội 108

Main Article Content

Keywords

Nutritional status, SGA, gastric cancer surgery

Abstract

Objective: To evaluate the nutritional status of patients before and after gastric cancer surgery. Subject and method: A cross-sectional study was conducted on 60 patients surgery gastric cancer at 108 Military Central Hospital from June 2021 to December 2021. Using nutritional assessment method according to Subjective Global Assessment (SGA). Result: The mean age of the patients was 59.89. The mean SGA score before surgery was 10.11, decreased to 7.3 at 7 days after surgery and increased to 8.09 after 1 month of surgery. Before surgery, the percentage of patients with good nutrition was 86.7%; mild and moderate malnutrition was 13.3%. After 7 days of surgery, most of the patients were mildly malnourished (81.7%). At 1 month postoperatively, the proportion of mild and moderate malnutrition patients decreased to 55.0%. Conclusion: Assessing the nutritional status of patients before an after gastric cancer surgery is an easy method to implement, plays an important role, thereby planning nutritional interventions in time to help patients recover early, contributing to reducing the rate of complications and improving the effectiveness of treatment. 

Article Details

References

1. Phan Thị Bích Hạnh (2017) Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có điều trị hóa chất tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016-2017. Khoa Dinh dưỡng và An toàn thực phẩm, Đại học Y Hà Nội.
2. Nguyễn Văn Điệp (2018) Tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuộc sống của bệnh nhân sau phẫu thuật ung thư đường tiêu hóa tại Bệnh viện Hữu nghị Việt Đức năm 2018. Khóa luận tốt nghiệp cử nhân Dinh dưỡng, Đại học Y Hà Nội.
3. Dương Thị Phượng và cộng sự (2017) Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016. Tạp chí nghiên cứu Y học. 196, tr. 163-169.
4. Đoàn Duy Tân và Võ Duy Long (2021) Tình trạng dinh dưỡng trước phẫu thuật ở Bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Đại học Y Dược Thành Phố Hồ Chí Minh. Tạp chí Y học Việt Nam, 500(1).
5. Trịnh Hồng Sơn, Nguyễn Bá Anh, Lê Minh Hương, Nguyễn Thanh Long (2013) Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh trước mổ ung thư dạ dày. Tạp chí Y học thực hành. 884, tr. 3-7.
6. Isabelle Bourdel-Marchasson et al (2014) Nutritional advice in older patients at risk of malnutrition during treatment for chemotherapy: A two-year randomized controlled trial. PloS one 9(9): 108687.
7. Bray F et al (2018) Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA: A cancer journal for clinicians 68(6): 394-424.
8. Garth AK et al (2010) Nutritional status, nutrition practices and post‐operative complications in patients with gastrointestinal cancer. Journal of human nutrition and dietetics 23(4): 393-401.
9. Cheong-Ah Oh et al (2010) Changes of the preoperative and postoperative nutritional statuses in patients with gastric cancer and assessment of the nutritional factors that are correlated with short-term postoperative complications. Journal of Gastric Cancer 10(1): 5-12.
10. Rasmussen HH et al (2004) Prevalence of patients at nutritional risk in Danish hospitals. Clinical Nutrition 23(5): 1009-1015.