The nutritional status of heart failure patients treated at Department of Cardiovascular Disease, 108 Military Central Hospital in 2022

  • Đỗ Thị Hiến Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Phạm Trường Sơn Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Nguyễn Thanh Hải Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Lê Thanh Hà Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Nguyễn Quý Quyền Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Đỗ Thị Trang Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Tô Lan Phương Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Nguyễn Hương Lan Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Nguyễn Văn Tuyến Bệnh viện Trung ương Quân đội 108

Main Article Content

Keywords

Heart failure, malnutrition, obesity, smoking

Abstract

Objective: To describe the nutritional status of heart failure patients treated at 108 Military Central Hospital in 2022. Subject and method: Using a cross-sectional descriptive design of 80 heart failure patients hospitalized for treatment at 108 Military Central Hospital from April to June 2022. Result: The rate of heart failure patients with chronic low energy (BMI < 18.5) was 6.2%, and 21.3% of heart failure patients were overweight and obese (BMI ≥ 25). Assessed by SGA, 56.2% of patients were at risk of malnutrition, in which female was 65.7% higher than male group 48.9%. Factors related to the nutritional status of heart failure patients were smoking, alcohol abuse, and comorbidities. Conclusion: The risk of malnutrition is common in patients with heart failure.

Article Details

References

1. Rahman A, Jafry S, Jeejeebhoy K et al (2016) Malnutrition and cachexia in heart failure. JPEN J Parenter Enteral Nutr 40(4): 475-486. doi: 10.1177/0148607114566854.
2. Dickstein K, Cohen-Solal A, Filippatos G et al (2008) ESC guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2008: The Task Force for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2008 of the European Society of Cardiology. Developed in collaboration with the Heart Failure Association of the ESC (HFA) and endorsed by the European Society of Intensive Care Medicine (ESICM). Eur J Heart Fail 10(10): 933-989.
3. Corsetti G, Pasini E, Romano C et al (2021) How Can Malnutrition affect autophagy in chronic heart failure? Focus and Perspectives. Int J Mol Sci 22(7): 3332. doi: 10.3390/ijms22073332.
4. Đỗ Bích Thủy (2019) Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần thực tế của bệnh nhân suy tim tại Bệnh viện Tim Hà Nội năm 2018. Luận văn thạc sỹ y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
5. Detsky AS, McLaughlin JR, Baker JP et al (1987) What is subjective global assessment of nutritional status?. JPEN J Parenter Enteral Nutr 11(1): 8-13.
6. Trường Đại học Y Hà Nội (2012) Dinh dưỡng và vệ sinh an toàn thực phẩm. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
7. Phạm Văn Bắc (2016) Tình trạng dinh dưỡng, khẩu phần ăn thực tế và thói quen ăn uống của người bệnh tại Khoa Nội tim mạch Bệnh viện Đa khoa tỉnh Bắc Ninh. Luận văn Thạc sỹ y học, Trường Đại học Y Hà Nội.
8. Nguyễn Thị Huế, Phạm Minh Tuấn (2022) Tình trạng dinh dưỡng và thực trạng nuôi dưỡng của bệnh nhân suy tim cấp tại Viện Tim mạch Việt Nam 2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 1(149), tr. 50-55.
9. Souza WN, Araújo CM, Silva SA et al (2010) Anemia, renal dysfunction and malnutrition associated with heart failure in patients with valvulopathy. Arq Bras Cardiol 94(6): 794-798.
10. Nguyễn Đỗ Huy Nguyễn Nhật Minh (2013) Thực trạng dinh dưỡng của người bệnh tại Bệnh viện Trung ương Thái Nguyên năm 2012. Tạp chí Y học thực hành, 15, tr. 41-45.