Assessment of nutritional status of patients on hemodialysis in 108 Military Central Hospital

  • Trần Hồng Xinh Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Trần Thanh Sơn Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Vũ Hoài Sơn Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Trần Thu Hoài Bệnh viện Trung ương Quân đội 108
  • Trần Thị Hằng Bệnh viện Trung ương Quân đội 108

Main Article Content

Keywords

Nutritional status, hemodialysis, Subjective Global Assessment (SGA)

Abstract

Objective: To assess nutritional status of patients on hemodialysis in 108 Military Central Hospital. Subject and method: Using subjective global assessment (SGA) to assess nutritional status of 69 chronic renal failure patients treating with hemodialysis at Department of Nephrology and Hemodialysis, 108 Military Central Hospital. Result: 31.9% of patients had malnutrition (SGA B), 34.8% of patients consulted about the rule of nutrition, the rate of malnutrition was bigger in the group of patients who are not on a diet; not recognized any relations between malnutrition with some factors such as: Duration of hemodialysis, background diseases, albumin serum, BMI. Conclusion: The result of SGA is better in the group of patients who are on a diet. It is necessary to persuade patients having a good nutritional regulation.

Article Details

References

1. Ngô Thị Khánh Trang (2015) Nghiên cứu đặc điểm và giá trị tiên lượng của hội chứng suy dinh dưỡng- viêm- xơ vữa ở bệnh nhân thận mạn tính giai đoạn cuối. Luận văn Thạc sỹ Y học, Trường Đại học Y Dược Huế.
2. Nguyễn An Giang, Lê Việt Thắng, Võ Quang Huy (2013) Khảo sát tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân thận mạn tính lọc máu chu kì bằng thang điểm đánh giá toàn diện. Tạp chí Y học Thực hành số 5, tr. 159-163.
3. Trần Khánh Thu (2017) Thực trạng chăm sóc dinh dưỡng tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Thái Bình và kết quả can thiệp dinh dưỡng cho người bệnh thận nhân tạo chu kì. Luận văn Tiến sỹ Y học, Đại học Y Hà Nội.
4. Ali Ghorbani et al (2020) The prevalence of malnutrition in hemodialysis patients. Journal of Renal Injury Prevention 9(2).
5. Alison Steiber et al (2007) Multicenter study of the validity and reliability of subjective global assessment in the hemodialysis population. Journal of Renal Nutrition 17(5): 336-342.
6. Canadian Malnutrition Task Force (2017) Subjective global assessment form.
7. National Kidney Foundation Kidney Disease Outcomes Quality Initiative (NKF KDOQI) (2000), Clinical practice guidelines for nutrition in chronic renal failure. American Journal of Kidney Diseases 35(6): 1-140.