Dietary intake of patients with chronic kidney disease on hemodialysis at 108 Military Central Hospital
Main Article Content
Keywords
Tóm tắt
Objective: To describe the actual dietary intake in patients with end-stage chronic kidney disease on hemodialysis. Subject and method: Using the 24-hour recording method and comparing with the level that meets the recommended nutritional requirements. A cross-sectional descriptive study was conducted in 103 patients with end-stage chronic kidney disease on hemodialysis at the Department of Nephrology - Hemodialysis at 108 Military Central Hospital. Result: The average energy intake was 1257 ± 294.5kcal/day. The average protein intake was 57.9 ± 21.5g/day. The percentage of energy-generating substances P:L:G was 18.4%:20.8%:60.8%, and most of the energy provided was from glucid. The ratio of animal protein/total protein was 57.2%, and plant lipid/total lipid was 32.3%. The calcium /phosphorus ratio was 0.4. Conclusion: The actual dietary intake of patients with chronic kidney disease on hemodialysis did not meet the recommended requirements for energy, protein and some nutrients. Therefore, it is necessary to strengthen nutrition counseling for patients.
Article Details
Các tài liệu tham khảo
2. Cáp Minh Đức, Phạm Thị Như Quỳnh và Nguyễn Thị Thắm (2021) Khẩu phần ăn của bệnh nhân suy thận chạy thận nhân tạo tại Bệnh viện Đại học Y Hải Phòng năm 2021. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 146(10): 176-184.
3. Châu Thị Thảo Nguyên, Bùi Thị Hương Quỳnh và Dương Thị Kim Loan (2022) Tỷ lệ suy dinh dưỡng và khẩu phần ăn của bệnh nhân bệnh thận mạn lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Thống Nhất. Tạp chí Y học Việt Nam 515(1): 275-279.
4. Viện Dinh dưỡng Quốc gia (2016) Hướng dẫn chế độ ăn bệnh viện. Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
5. Lê Thị Thanh Phương, Trần Khánh Thu và Trần Mạnh Hà (2021) Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân suy thận mạn tại Thái Bình. Tạp chí Y học Việt Nam 508(1): 70-73.
6. Trần Thị Huyền Trang và Trương Thị Thùy Dung (2022) Khẩu phần ăn của bệnh nhân suy thận mạn tính lọc máu có chu kỳ tại Bệnh viện Trung ương Thái Nguyên năm 2021. Tạp chí Y học Việt Nam, 517(1): 42-47.
7. Trần Thị Yến (2018) Đặc điểm khẩu phần của bệnh nhân suy thận mạn lọc máu chu kỳ tại khoa thận nhân tạo bệnh viện đại học Y Thái Bình và bệnh viện đa khoa Tiền Hải Thái Bình năm 2018. Tạp chí Y học Việt Nam, 466(2): 27-30.
8. Martins AM, Dias Rodrigues JC, de Oliveira Santin FG, Barbosa Brito Fdos S, Bello Moreira AS, Lourenço RA, Avesani CM (2015) Food intake assessment of elderly patients on hemodialysis. Journal of Renal Nutrition 25(3): 321-326.
9. Kim SM, Kang BC, Kim HJ, Kyung MS, Oh HJ, Kim JH, Kwon O, Ryu DR (2020) Comparison of hemodialysis and peritoneal dialysis patients’ dietary behaviors. Journal BMC nephrology 21: 1-11.
10. Lim Hee-Sook, Kim Hee-Seon (2019) Nutritional status and dietary management according to hemodialysis duration. Journal Clinical nutrition research 8(1): 28-35.
11. Alp Ikizler T, Burrowes JD, Byham-Gray LD (2020) KDOQI clinical practice guideline for nutrition in CKD: 2020 update. American Journal of Kidney Diseases 76(3): 1-107.